Ambachtelijke productie in laatmiddeleeuwse steden
De UvA gaat in 2018 een synthetiserend onderzoek uitvoeren naar ambachtelijke productie in laatmiddeleeuwse steden (1200-1500). Dit geschiedt in het kader van het project Oogst van Malta, dat is opgezet door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het onderzoek staat onder leiding van Heleen van Londen en Arno Verhoeven en wordt uitgevoerd in samenwerking met Buro de Brug.
In de synthese wordt geëvalueerd wat opgravingen die zijn uitgevoerd tussen 2005 en 2017 hebben bijgedragen aan onze kennis over de aard, omvang en locatie van de diverse ambachtelijke activiteiten in de steden. Ook zaken als de omvang van de productie en de mate van standaardisatie komen aan bod.
Leiderdorp
In 2013 hebben we een deel van een beschoeide rivier opgegraven in Leiderdorp. Die rivier is als afvalstort gebruikt, wat bij het archeologisch onderzoek meer dan tweehonderdduizend vondsten opleverde. De vele dierenbotten, potscherven, metalen en benen voorwerpen, touw, glas, plantenresten geven een fantastisch beeld van de bewoners langs de Oude Rijn in de 7e tot 9e eeuw. De foto toont de omslag van het boek (bijna 800 pagina's). Het boek werd eind november 2017 gepresenteerd aan de gemeente Leiderdorp.
Veldhoven
Onze veldcursus vindt plaats in de gemeente Veldhoven, naast de dorpskern van Oerle. Op een steenworp afstand heeft de Vrije Universiteit haar veldcursus georganiseerd. Vanaf 2016 bundelen wij onze activiteiten tot één veldcursus.
http://www.uva.nl/disciplines/archeologie/onderzoek/veldhoven-oerle/veldhoven-oerle.html
Keramiek uit de Servaaskerk te Maastricht
De door Titus Panhuysen geleide opgravingen in de Servaaskerk in de jaren ’80 hebben een schat aan gegevens opgeleverd. De stratigrafie biedt de mogelijkheid aardewerk te koppelen aan duidelijke kerkfasen en die te dateren. Een vloer uit 1039 biedt bijvoorbeeld een strakke datering voor het aardewerk dat zich daar onder bevindt. Ook bieden de vondsten een inkijk in de consumptie van aardewerk in Maastricht gedurende de 8e tot 11e eeuw. Ook hier heeft een student veel werk verricht in het kader van een materiaalpracticum en scriptie. Een deel van de vondsten moet echter nog in het verghaal worden geïntegreerd en tot een eindrapport worden omgewerkt.
Odyssee afgerond
Met de publicatie van het boek Tiel rond 1000 is het gelijknamige NWO Odyssee-project succesvol afgerond in februari 2013. Dankzij NWO, de gemeente Tiel en de provincie Gelderland zijn vier oude opgravingen geanalyseerd. Een belangrijk deel van het onderzoek is uitgevoerd door Jan-Willem Oudhof van Buro de Brug.Een leuk filmpje geeft een beeld van de situatie in Tiel in die periode.
Overig lopend onderzoek
- Merovingisch pottenbakkersafval uit Cuijk;
- Analyse van de nederzetting Gennep uit de late 4de en 5de eeuw;
- Wat heeft het in het kader van de aanleg van de Betuweroute uitgevoerde onderzoek naar middeleeuwse bewoning in het Midden-Nederlandse rivierengebied opgeleverd? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen in nederzettingsontwikkeling, materiële cultuur en huisbouw met Noord- en Zuid-Nederland?
- 14de-eeuws pottenbakkersafval uit Roermond.